Kako da povećate funkcionalnost dečije sobe

Kako da povećate funkcionalnost dečije sobe

10 Oktobar 2023

Da li se i vama ponekad čini da se igračke množe tokom noći i da je svaki par čarapa pronašao svoj vlastiti put u nepoznato? Da u dečijoj sobi vlada princip "gde se nađe, tu se snađe" i da ama baš nikada ne pronađete ono za čim tragate u datom trenutku? 

 

 

Osećaj da dečija soba postaje sve manja kako vaši mališani rastu je sasvim normalan i čest izazov sa kojim se većina roditelja suočava.  Ali, ne brinite, jer vam u ovom blogu otkrivamo sedam načina uz pomoć kojih ćete pretvoriti dečiju sobu u organizovan i funkcionalan prostor gde svaki predmet ima svoje mesto, a svaki kutak svoju namenu. 

 

 

 

 

 

 

 

#1 Selekcija

 

Počnite tako što ćete pregledati sve dečije igračke, knjige, odeću u sobi i odlučiti šta treba da zadržite, a šta ne. Ono što je vaše dete preraslo ili više ne koristi, razmotrite da poklonite, donirate ili prodate, a preostale stvari pažljivo sortirajte - rasporedite garderobu po sezonama, odvojite igračke po veličini, materijalu ili tipu i tome slično.

 

Smanjite broj dekorativnih elemenata i suvišnih distrakcija u sobi. Umesto pretrpane sobe sa sitnicama koje se retko koriste, fokusirajte se na praktične igračke i garderobu koja je kvalitetna i koju će vaše dete zaista nositi.

 

Na taj način oslobađate prostor od suvišnih stvari i omogućavate više mesta za važne i korisne predmete u sobi. Drugo, kroz zajednički proces odlučivanja o tome šta ostaje, podstičete decu da samostalno donose odluke, da budu odgovorni, ali i da razvijaju svest o njihovim potrebama i važnosti organizacije

 

 

#2 Organizacija

 

Razmislite o korišćenju organizacionih rešenja kao što su otvorene zidne police, kutije, korpe, držači i fioke koje će vam omogućiti da lako organizujete i grupišete slične stvari i time omogućite deci lak pristup i snalaženje u prostoru. Vodite računa da igračke i knjige koje svakodnevno koriste budu na nižim policama i u korpama koje su im pri ruci, dok one stvari koje ne koriste često možete odložiti po fiokama i kutijama koje nisu na tako vidljivom mestu. 


Nalepnice i ilustracije na kutijama mogu značajno olakšati snalaženje u prostoru, tako da deca brže pronađu ono što im treba. Dok praktične kuke ili vešalice na zidu ili vratima mogu poslužiti za odlaganje torbi, kaputa i rančeva, koje deca svakodnevno nose, a koje samo terete ormar i zauzimaju mesto drugim stvarima.

 

 

#3 Praktičan nameštaj

 

Jedna od odličnih opcija za funkcionalnu dečiju sobu je krevet sa dodatnim skladišnim prostorom ispod. Ovaj tip kreveta omogućava vam da koristite taj prostor za čuvanje igračaka, odeće ili drugih predmeta. Takođe, postoje kreveti sa ugradnim radnim stolom ili policama, koji dodatno štede prostor i omogućavaju deci da rade domaće zadatke ili čitaju knjige u svom sigurnom prostoru, a nikako kuhinji ili dnevnoj sobi. 

 

Uz to, razmislite o korišćenju modularnog nameštaja koji se može prilagoditi potrebama vaše dece kako rastu. Modularne police, komode i ormarići su odlična stvar jer ih vrlo lako možete razdvajati, premeštati, izbaciti neki komad nameštaja koje je dete preraslo ili mu dati drugu namenu. 

 

Još jedna korisna opcija je fotelja na razvlačenje koja se može pretvoriti u krevet, što je idealno za goste ili za decu koja dele sobu. 

 

 

#4 Adekvatna rasveta

 

U dečijoj sobi, treba razmotriti nekoliko različitih tipova rasvete kako biste stvorili maksimalne uslove za rad i odmor. Opšte osvetljenje, koje obično dolazi u obliku plafonjere ili lustera, pruža ravnomernu svetlost koja je neophodna za osnovne aktivnosti tokom dana.

 

Radna rasveta (stone i stojeće lampe), kao što joj samo ime kaže, služi deci za rad - mogu slobodno da manipulišu i premeštaju lampu, da je rotiraju i direktno upere u papire i listove dok čitaju, uče ili crtaju. Ambijentalna rasveta, poput zidnih lampi i noćnih LED lampica ima zadatak da stvori prijatnu atmosferu, ali i da pruži sigurnost, posebno najmlađima koji su se tek odvojili od roditelja, koji se plaše mraka ili imaju problema da zaspe uveče. 

 

Ukoliko je vaše dete jedno od njih, nudimo vam jedinstveno rešene! Unikatne Two N noćne LED lampe koje emituju toplu belu svetlost - dovoljno blagu da dete vidi oko sebe i oseća se sigurno tokom noći, a da pritom ne poremeti san. Motivi omiljenih životinjica i crtanih junaka rasplamsaće detetovu maštu pred spavanje i praviti sjajno društvo u trenucima kada se sledeći put bude osetilo usamljeno ili uplašeno. 

 

Istražite aktuelne modele:

 


Za razliku od sunčanog i aktivnog leta koje mali istraživači najradije provode na otvorenom, jesen je kao stvorena za igru i uživanje u toploj kućnoj atmosferi. Ova promena dinamike sa sobom donosi i niz novina za mališane, ali i za roditelje, koji sada imaju zadatak da “produženi boravak” dece kod kuće učine kvalitetnim, zanimljivim i pre svega prijatnim.

Čitaj dalje

Da li se svake večeri suočavate sa istim problemom jer vaš mališan odbija da zaspi ili naprosto beži od kreveta? Kao što mnogi roditelj dobro znaju, maratonsko uspavljivanje zaista može postati noćna mora, jer ne samo što zahteva puno vremena i energije, već i narušava kvalitet dečijeg sna i odmora.

Čitaj dalje

Deca su bića prepuna energije, mašte i radoznalosti, a njihove sobe su često mesta u kojima provode najveći deo svog vremena. Nije retkost da deci, koja su po prirodi osetljivija na energetske uticaje okoline, upravo soba može postati sigurno utočište, ali i izvor neiscrpne inspiracije.

Čitaj dalje

Deca su naša najveća radost i njihova sreća nam je najvažnija. Kada je reč o uređenju prostora za decu, želimo da stvorimo ambijent koji će ih inspirisati, podsticati njihovu maštu i pružiti im sigurno okruženje za igru i učenje. U ovom članku ćemo vam predstaviti neke kreativne ideje za uređenje dečijih zona koje će oduševiti i roditelje i decu.

Čitaj dalje

Često sam bila u prilici da čujem različite nedoumice oko odabira rasvete za dečije sobe. Zato delim sa vama par ključnih saveta na ovu temu. Nama je bilo zabavno da ih sastavimo a vama će nadam se pomoći barem malo.

Čitaj dalje

Heh hej, sjajno je što ste ovde da sa vama podelimo neke nove kreativne predloge vezano za organizaciju dečijih polica, bilo za knjige ili za lutke i igračke. I sama znam kako izgleda osećaj ustaljenosti kada je reč o dečijem prostoru. Ponekad morate napraviti značajno drugačiju organizaciju sadržaja kako biste ponovo probudili detetovo interesovanje. Tada se događa ne samo velika radost, već činite i ozbiljan poduhvat u podučavanju dece. Evo i kako:

Čitaj dalje

Sezone praznika, rođendana i drugih svečanosti, lista obaveza kojoj se svi iznova vraćamo. Ako su na toj listi i pokloni za malu decu, onda sigurno znate da traženje savršenih ideja za poklone za vaše dete može biti pomalo nezgodno. Obzirom da postoji toliko mnogo poklona koje možete izabrati, kako biste trebali znati koji je baš najbolji za vaše dete? Srećom, nije previše komplikovano odabrati savršen poklon za malu decu. Evo i kako.

Čitaj dalje
PORTFOLIO
18 April 2021

Upoznajte Two N. Mi smo mala porodična firma iz Beograda, tu smo pretočili svo naše znanje i veštine stečene dugogodišnjim iskustvom u drvnoj industriji. Naš fokus je stvaranje jedinstvenog ambijenta za život, igru i učenje jer mi poznajemo izazove dizajniranja iz prve ruke. U našem malom Two N preduzeću trudimo se da kupcima pružimo četiri važna kvaliteta: održivost, izdržljivost, pristupačnost i sjajnu uslugu.

Čitaj dalje

U našem malom Two N preduzeću trudimo se da svojim kupcima pružimo četiri važna kvaliteta: održivost, izdržljivost, pristupačnost i sjajnu uslugu. Pored naših redovnih kupaca, prednost dajemo i onima kojima je svaka pomoć od značaja i koristi. Naša misija nije samo da kupcima pružimo najbolje proizvode i servis, već i da odvojimo vreme od svakodnevnih poslovnih aktivnosti kako bismo poboljšali život i rad onih oko nas.

Čitaj dalje

Ovde je! Peti i poslednji savet u našoj mini-seriji koji će opremanje dečije sobe učiniti mnogo lakšim. Bilo je veoma zabavno sastaviti ih sve zajedno i nadam se da su vam bili od koristi. Evo saveta #5

Čitaj dalje

Volimo što sa vama delimo naše savete koji će pomoći da opremanje dečije sobe bude znatno olakšano. Danas smo spremni za savet #4 u ovoj našoj 5-delnoj seriji!

Čitaj dalje

Ok! Spremni ste za savet br. 3 u našoj 5-delnoj mini seriji koji će učiniti planiranje dečije sobe mnogo jednostavnijim?

Čitaj dalje

Prošle nedelje smo započeli našu petodelnu mini seriju saveta na temu uređenja dečije sobe.

Čitaj dalje

Ovo je pitanje koje za mnoge od vas predstavlja veliki izazov. Zbog toga smo ovde da vam pomognemo!

Čitaj dalje