Ključni saveti za osvetljenje u dečijim sobama

Ključni saveti za osvetljenje u dečijim sobama

26 Jul 2021
  • Сподели:

Često sam bila u prilici da čujem različite nedoumice oko odabira rasvete za dečije sobe. Zato delim sa vama par ključnih saveta na ovu temu. Nama je bilo zabavno da ih sastavimo a vama će nadam se pomoći barem malo.

 

‑ izbegavajte jaka osvetljenja. Blagi sjaj čini da svaka prostorija deluje toplo i privlačno. Meko osvetljenje smanjuje kontrast između svetlosti i mraka, sprečavajući prekomernu stimulaciju i pružajući očima bebe preko pitreban odmor.

‑ izbegavajte halogene sijalice. Osim što se pregrevaju, ova svetla često čine bebe uznemirenim. Umesto njih birajte LED rasvetu sa "toplo belim" ili "dnevno belim" svetlom jer su mnogo prijatnije za oči. Takođe su i energetski efikasnije i štede struju.

‑ razmotrite gledište bebe. Stropni elementi sa različitim nijansama mogu izgledati divno iz cele sobe ali ovaj efekat je daleko manje ugodan kada ležite direktno ispod njih.

‑ napravite slojeve svetlosti. Umesto jedne previše jake plafonske rasvete upotrebite više različitih lampi kako bi dodatno ulepšali sobu. Ciljajte na najmanje tri izvora svetlosti kao što su plafonska rasveta, diskretno svetlo za presvlačenje i odgovarajuća lampa za čitanje. Na taj način uvek ćete imati dovoljno svetlosti tamo gde vam je potrebno.

‑ izbegavajte podne lampe. Ovo je naročito važno kada dete počne da puzi. Za razliku od njih, lampe koje stoje na komodama se neće tako lako srušiti. Neka osvetljenje bude postavljeno na čvrstoj i stabilnoj podlozi, sa kablovima koji se mogu bezbedno držati podalje od radoznalih ručica.

‑ razmotrite instalaciju dimera. Prigušivač svetlosti, na rasveti kod koje je to moguće, uvek je od koristi. Kada se redovno koristi kao deo rutine pred spavanje, može pomoći bebi da lakše i brže zaspi. Mirna atmosfera sa prigušenim osvetljenjem može da deluje kao okidač za vašeg malog sanjara, dajući na znanje da je vreme za odmor.

 

‑ Budite svesni vrućine. Neke vrste sijalica mogu se opasno zagrejati, pa ako imate bilo koju lampu ovoga tipa, proverite da li je postavljena na mestima na kojima radoznalo dete ne može da je dotakne ili dohvati. Kompaktne CFL sijalice ili LED diode mnogo su hladnije na dodir od sijalica sa užarenom niti.

‑ Kontrološite prirodno svetlo. Prirodno svetlo je lepa stvar, osim ako bebi ne daje prevremeno buđenje. Najbolje je da održavajte sobu bebe u senci i prohladi.

‑ Dajte svoj pečat prostoru. Izražajne lampe mogu napraviti veliku razliku u dečijoj sobi, zato zamenite svoju standardnu lampu nekom zabavnom i jedinstvenom. Dečije sobe su idealne za tematsko uređenje, a praktično osvetljenje može poslužiti i u svrhu odgovarajućeg dekora.

‑ Ne zaboravite noćno svetlo. Čak i najslađe dečije sobe mogu izgledati zastrašujuće noću. Možda se vaše dete ne plaši mraka, ali nakon nekoliko kasnih noćnih spoticanja stvari se mogu promeniti, zato zaštitite svoje dete jednom ili više kreativnih noćnih svetiljki.