Ključni saveti za osvetljenje u dečijim sobama

26 Jul 2021
Ključni saveti za osvetljenje u dečijim sobama

Često sam bila u prilici da čujem različite nedoumice oko odabira rasvete za dečije sobe. Zato delim sa vama par ključnih saveta na ovu temu. Nama je bilo zabavno da ih sastavimo a vama će nadam se pomoći barem malo.

 

‑ izbegavajte jaka osvetljenja. Blagi sjaj čini da svaka prostorija deluje toplo i privlačno. Meko osvetljenje smanjuje kontrast između svetlosti i mraka, sprečavajući prekomernu stimulaciju i pružajući očima bebe preko pitreban odmor.

‑ izbegavajte halogene sijalice. Osim što se pregrevaju, ova svetla često čine bebe uznemirenim. Umesto njih birajte LED rasvetu sa "toplo belim" ili "dnevno belim" svetlom jer su mnogo prijatnije za oči. Takođe su i energetski efikasnije i štede struju.

‑ razmotrite gledište bebe. Stropni elementi sa različitim nijansama mogu izgledati divno iz cele sobe ali ovaj efekat je daleko manje ugodan kada ležite direktno ispod njih.

‑ napravite slojeve svetlosti. Umesto jedne previše jake plafonske rasvete upotrebite više različitih lampi kako bi dodatno ulepšali sobu. Ciljajte na najmanje tri izvora svetlosti kao što su plafonska rasveta, diskretno svetlo za presvlačenje i odgovarajuća lampa za čitanje. Na taj način uvek ćete imati dovoljno svetlosti tamo gde vam je potrebno.

‑ izbegavajte podne lampe. Ovo je naročito važno kada dete počne da puzi. Za razliku od njih, lampe koje stoje na komodama se neće tako lako srušiti. Neka osvetljenje bude postavljeno na čvrstoj i stabilnoj podlozi, sa kablovima koji se mogu bezbedno držati podalje od radoznalih ručica.

‑ razmotrite instalaciju dimera. Prigušivač svetlosti, na rasveti kod koje je to moguće, uvek je od koristi. Kada se redovno koristi kao deo rutine pred spavanje, može pomoći bebi da lakše i brže zaspi. Mirna atmosfera sa prigušenim osvetljenjem može da deluje kao okidač za vašeg malog sanjara, dajući na znanje da je vreme za odmor.

 

‑ Budite svesni vrućine. Neke vrste sijalica mogu se opasno zagrejati, pa ako imate bilo koju lampu ovoga tipa, proverite da li je postavljena na mestima na kojima radoznalo dete ne može da je dotakne ili dohvati. Kompaktne CFL sijalice ili LED diode mnogo su hladnije na dodir od sijalica sa užarenom niti.

‑ Kontrološite prirodno svetlo. Prirodno svetlo je lepa stvar, osim ako bebi ne daje prevremeno buđenje. Najbolje je da održavajte sobu bebe u senci i prohladi.

‑ Dajte svoj pečat prostoru. Izražajne lampe mogu napraviti veliku razliku u dečijoj sobi, zato zamenite svoju standardnu lampu nekom zabavnom i jedinstvenom. Dečije sobe su idealne za tematsko uređenje, a praktično osvetljenje može poslužiti i u svrhu odgovarajućeg dekora.

‑ Ne zaboravite noćno svetlo. Čak i najslađe dečije sobe mogu izgledati zastrašujuće noću. Možda se vaše dete ne plaši mraka, ali nakon nekoliko kasnih noćnih spoticanja stvari se mogu promeniti, zato zaštitite svoje dete jednom ili više kreativnih noćnih svetiljki.


Uređenje dečijih polica21 April 2021

Heh hej, sjajno je što ste ovde da sa vama podelimo neke nove kreativne predloge vezano za organizaciju dečijih polica, bilo za knjige ili za lutke i igračke. I sama znam kako izgleda osećaj ustaljenosti kada je reč o dečijem prostoru. Ponekad morate napraviti značajno drugačiju organizaciju sadržaja kako biste ponovo probudili detetovo interesovanje. Tada se događa ne samo velika radost, već činite i ozbiljan poduhvat u podučavanju dece. Evo i kako:

Čitaj dalje
Kako odabrati idealan poklon za vašeg mališana19 April 2021

Sezone praznika, rođendana i drugih svečanosti, lista obaveza kojoj se svi iznova vraćamo. Ako su na toj listi i pokloni za malu decu, onda sigurno znate da traženje savršenih ideja za poklone za vaše dete može biti pomalo nezgodno. Obzirom da postoji toliko mnogo poklona koje možete izabrati, kako biste trebali znati koji je baš najbolji za vaše dete? Srećom, nije previše komplikovano odabrati savršen poklon za malu decu. Evo i kako.

Čitaj dalje
PORTFOLIO18 April 2021

Upoznajte Two N. Mi smo mala porodična firma iz Beograda, tu smo pretočili svo naše znanje i veštine stečene dugogodišnjim iskustvom u drvnoj industriji. Naš fokus je stvaranje jedinstvenog ambijenta za život, igru i učenje jer mi poznajemo izazove dizajniranja iz prve ruke. U našem malom Two N preduzeću trudimo se da kupcima pružimo četiri važna kvaliteta: održivost, izdržljivost, pristupačnost i sjajnu uslugu.

Čitaj dalje
DOBROTVORNI PRILOZI – POMAGANJE NAŠOJ ZAJEDNICI ŽIVOT ČINI BOLJIM18 Decembar 2020

U našem malom Two N preduzeću trudimo se da svojim kupcima pružimo četiri važna kvaliteta: održivost, izdržljivost, pristupačnost i sjajnu uslugu. Pored naših redovnih kupaca, prednost dajemo i onima kojima je svaka pomoć od značaja i koristi. Naša misija nije samo da kupcima pružimo najbolje proizvode i servis, već i da odvojimo vreme od svakodnevnih poslovnih aktivnosti kako bismo poboljšali život i rad onih oko nas.

Čitaj dalje
MAKE IT EASIER - Kako urediti dečiju sobu koju vaša deca neće brzo prerasti?26 Oktobar 2020

Ovde je! Peti i poslednji savet u našoj mini-seriji koji će opremanje dečije sobe učiniti mnogo lakšim. Bilo je veoma zabavno sastaviti ih sve zajedno i nadam se da su vam bili od koristi. Evo saveta #5

Čitaj dalje
MAKE IT EASIER - Kako urediti dečiju sobu koju vaša deca neće brzo prerasti?19 Oktobar 2020

Volimo što sa vama delimo naše savete koji će pomoći da opremanje dečije sobe bude znatno olakšano. Danas smo spremni za savet #4 u ovoj našoj 5-delnoj seriji!

Čitaj dalje
MAKE IT EASIER - Kako urediti dečiju sobu koju vaša deca neće brzo prerasti?12 Oktobar 2020

Ok! Spremni ste za savet br. 3 u našoj 5-delnoj mini seriji koji će učiniti planiranje dečije sobe mnogo jednostavnijim?

Čitaj dalje
MAKE IT EASIER - Kako urediti dečiju sobu koju vaša deca neće brzo prerasti? 4 Oktobar 2020

Prošle nedelje smo započeli našu petodelnu mini seriju saveta na temu uređenja dečije sobe.

Čitaj dalje
MAKE IT EASIER - Kako urediti dečiju sobu koju vaša deca neće brzo prerasti?29 Septembar 2020

Ovo je pitanje koje za mnoge od vas predstavlja veliki izazov. Zbog toga smo ovde da vam pomognemo!

Čitaj dalje