5 Feng Shui pravila za uređenje dečije sobe

5 Feng Shui pravila za uređenje dečije sobe

21 Jul 2023

Deca su bića prepuna energije, mašte i radoznalosti, a njihove sobe su često mesta u kojima provode najveći deo svog vremena. Nije retkost da deci, koja su po prirodi osetljivija na energetske uticaje okoline, upravo soba može postati sigurno utočište, ali i izvor neiscrpne inspiracije.

Poznato nam je da deca, kao sunđeri, upijaju emocije i energiju koja cirkuliše oko njih i da je soba, njihovo “parče neba” i mesto koje im pruža mir i sigurnost. Međutim, ukoliko se taj mir naruši, kod dece možemo uočiti različite reakcije poput nesanice, razdražljivosti, promena u raspoloženju, pa čak i pojave straha. U tim trenucima neophodno je povratiti balans i stvoriti mirno i stimulativno okruženje, a tada na scenu stupa Feng Shui!

 

Šta je zapravo Feng Shui?

 

Feng Shui u doslovnom prevodu znači "vetar i voda" i predstavlja drevnu kinesku umetnost uređenja prostora. Ova praksa, koja se temelji na pažljivom odabiru i kombinovanju različitih elemenata, boja i tipova nameštaja, ima za cilj uspostavljanje harmoničnog protoka energije u prostoru, čime se podržava rast i razvoj dece. 

 

 

Naime, utvrđeno je da pravilno uredjen prostor može umnogome poboljšati koncentraciju, omogućiti miran san, podstaknuti kreativnost i osigurati emocionalnu stabilnost kod dece. S tim u vezi u nastavku delimo sa vama savete stručnjaka koji će vam pomoći da usvojite osnovna Feng shui pravila i uredite prostor tako da deca mogu maksimalno iskoristiti svoj potencijal i osećati se prijatno u svom okruženju.

 

Raspored elemenata

 

Kada uređujete dečiju sobu i želite osigurati protok energije ili "qi" (vitalni element u feng shui filozofiji poznatiji kao "životna sila"), važno je da uklonite sve nepotrebne predmete iz sobe, kao i da obezbedite da prolaz i vrata budu lako prohodni kako bi energija mogla slobodno teći kroz nju. Odabirom funkcionalnih elemenata za skladištenje, kao što su police i čiviluci olakšaćete organizaciju prostora i omogućiti detetu brzo i jednostavno manipulisanje stvarima. 

 

 

Izbegavajte ove elemenate iznad radnog stola ili kreveta jer mogu ometati dečiju pažnju i izazvati pritisak, već za ove komade nameštaja birajte položaje koji pružaju dodatnu potporu i sigurnost. Položaj kreveta bi, u tom slučaju, trebalo da ima pogled ka vratima, odnosno da radni sto i stolica omogućavaju detetu podršku sa zadnje strane, tj. da ono bude prislonjeno leđima uza zid. 

 

Odabir boja i materijala

 

Svetle, umirujuće i pastelne boje poput plave, zelene i bež često se preporučuju u dečijim sobama jer podržavaju protok pozitivne energije. Tamne i jarke boje kao što su crvena, žuta ili crna mogu stvoriti preveliku stimulaciju ili negativnu atmosferu, pa je preporuka da se izbegavaju.

 

Kada je reč o materijalima, feng shui takođe naglašava važnost prirodnih materijala koji izazivaju toplinu i prirodan osećaj u prostoru. Drvo je posebno cenjen materijal jer simbolizuje rast, vitalnost i stabilnost, a upotreba drvenih nameštaja ili podova može uneti pozitivnu energiju i uspostaviti ravnotežu u prostoru.

 

Pamuk je još jedan prirodan materijal koji se često koristi u feng shuiu jer je mekan, udoban i povezan s prirodom. Posteljina od pamuka ili lana, kao i zavese od ovih prirodnih tkanina mogu uneti osećaj harmonije i udobnosti u prostoriju. 

 

Osvetljenje

 

Osvetljenje ima ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i energije u sobi. Dobra osvetljenost prostora može poboljšati koncentraciju, pažnju i produktivnost kod dece, dok nedovoljno osvetljenje može izazvati zamor očiju i smanjiti sposobnost fokusiranja. Svetlost treba biti ravnomerno raspoređena, bez suvišnih senki ili prejake svetlosti.

 

Sunčeva svetlost je najbolja opcija, jer pomaže regulisanju cirkadijalnog ritma i podstiče lučenje hormona sreće, a ukoliko je prirodno osvetljenje nedostupno, birajte tople, prijatne lampe koje stvaraju ugodnu atmosferu. Drvene lampe pastelnih boja i kreativnih dekorativnih oblika kao što su omiljeni crtani junaci ili životinjice mogu podstaći dečije raspoloženje i pružiti im miran san. 

 

 

Simbolika

 

Nemojmo zaboraviti da prazne sobe bez ličnog pečata jednostavno izgledaju prazno i nedovoljno inspirativno. Dopustite svom detetu da izrazi svoju jedinstvenost i kreativnost kroz lični prostor, te da soba odražava njegove interese, hobije i snove. Obogatite njihov lični prostor crtežima, diplomama i fotografija koji imaju poseban značaj za njih i izazivaju u njima osećaj ponosa. Naravno, ne smemo zaboraviti ni omiljene igračke koje unose posebnu radost i mali ali opravdani beg od škole, obaveza i svakodnevnih briga.

 

U tom smislu, želimo vam predstaviti naše predivne Two N interaktivne igračke, koje su ručno izrađene s puno ljubavi i pažnje. Naše igračke su napravljene od visokokvalitetnog drveta i pažljivo su obrađene sertifikovanim bojama i prirodnim materijalima koji ispunjavaju najviše standarde kvaliteta, estetike i bezbednosti. Pored toga, ove interaktivne igračke će inspirisati maštu vaše dece i podstaknuti njihovu kreativnost, budući da su dizajnirane tako da pruže zabavno iskustvo i istovremeno podrže razvoj motoričkih veština i kognitivnih sposobnosti.

 


Da li se i vama ponekad čini da se igračke množe tokom noći i da je svaki par čarapa pronašao svoj vlastiti put u nepoznato? Da u dečijoj sobi vlada princip "gde se nađe, tu se snađe" i da ama baš nikada ne pronađete ono za čim tragate u datom trenutku?

Čitaj dalje

Za razliku od sunčanog i aktivnog leta koje mali istraživači najradije provode na otvorenom, jesen je kao stvorena za igru i uživanje u toploj kućnoj atmosferi. Ova promena dinamike sa sobom donosi i niz novina za mališane, ali i za roditelje, koji sada imaju zadatak da “produženi boravak” dece kod kuće učine kvalitetnim, zanimljivim i pre svega prijatnim.

Čitaj dalje

Da li se svake večeri suočavate sa istim problemom jer vaš mališan odbija da zaspi ili naprosto beži od kreveta? Kao što mnogi roditelj dobro znaju, maratonsko uspavljivanje zaista može postati noćna mora, jer ne samo što zahteva puno vremena i energije, već i narušava kvalitet dečijeg sna i odmora.

Čitaj dalje

Deca su naša najveća radost i njihova sreća nam je najvažnija. Kada je reč o uređenju prostora za decu, želimo da stvorimo ambijent koji će ih inspirisati, podsticati njihovu maštu i pružiti im sigurno okruženje za igru i učenje. U ovom članku ćemo vam predstaviti neke kreativne ideje za uređenje dečijih zona koje će oduševiti i roditelje i decu.

Čitaj dalje

Često sam bila u prilici da čujem različite nedoumice oko odabira rasvete za dečije sobe. Zato delim sa vama par ključnih saveta na ovu temu. Nama je bilo zabavno da ih sastavimo a vama će nadam se pomoći barem malo.

Čitaj dalje

Heh hej, sjajno je što ste ovde da sa vama podelimo neke nove kreativne predloge vezano za organizaciju dečijih polica, bilo za knjige ili za lutke i igračke. I sama znam kako izgleda osećaj ustaljenosti kada je reč o dečijem prostoru. Ponekad morate napraviti značajno drugačiju organizaciju sadržaja kako biste ponovo probudili detetovo interesovanje. Tada se događa ne samo velika radost, već činite i ozbiljan poduhvat u podučavanju dece. Evo i kako:

Čitaj dalje

Sezone praznika, rođendana i drugih svečanosti, lista obaveza kojoj se svi iznova vraćamo. Ako su na toj listi i pokloni za malu decu, onda sigurno znate da traženje savršenih ideja za poklone za vaše dete može biti pomalo nezgodno. Obzirom da postoji toliko mnogo poklona koje možete izabrati, kako biste trebali znati koji je baš najbolji za vaše dete? Srećom, nije previše komplikovano odabrati savršen poklon za malu decu. Evo i kako.

Čitaj dalje
PORTFOLIO
18 April 2021

Upoznajte Two N. Mi smo mala porodična firma iz Beograda, tu smo pretočili svo naše znanje i veštine stečene dugogodišnjim iskustvom u drvnoj industriji. Naš fokus je stvaranje jedinstvenog ambijenta za život, igru i učenje jer mi poznajemo izazove dizajniranja iz prve ruke. U našem malom Two N preduzeću trudimo se da kupcima pružimo četiri važna kvaliteta: održivost, izdržljivost, pristupačnost i sjajnu uslugu.

Čitaj dalje

U našem malom Two N preduzeću trudimo se da svojim kupcima pružimo četiri važna kvaliteta: održivost, izdržljivost, pristupačnost i sjajnu uslugu. Pored naših redovnih kupaca, prednost dajemo i onima kojima je svaka pomoć od značaja i koristi. Naša misija nije samo da kupcima pružimo najbolje proizvode i servis, već i da odvojimo vreme od svakodnevnih poslovnih aktivnosti kako bismo poboljšali život i rad onih oko nas.

Čitaj dalje

Ovde je! Peti i poslednji savet u našoj mini-seriji koji će opremanje dečije sobe učiniti mnogo lakšim. Bilo je veoma zabavno sastaviti ih sve zajedno i nadam se da su vam bili od koristi. Evo saveta #5

Čitaj dalje

Volimo što sa vama delimo naše savete koji će pomoći da opremanje dečije sobe bude znatno olakšano. Danas smo spremni za savet #4 u ovoj našoj 5-delnoj seriji!

Čitaj dalje

Ok! Spremni ste za savet br. 3 u našoj 5-delnoj mini seriji koji će učiniti planiranje dečije sobe mnogo jednostavnijim?

Čitaj dalje

Prošle nedelje smo započeli našu petodelnu mini seriju saveta na temu uređenja dečije sobe.

Čitaj dalje

Ovo je pitanje koje za mnoge od vas predstavlja veliki izazov. Zbog toga smo ovde da vam pomognemo!

Čitaj dalje